Att tänka på när det är dags att sälja aktiebolag

Ibland går det inte riktigt som man har tänkt sig när man startar ett företag. Lönsamheten kanske inte blev så stor som du trodde eller kanske har du gjort en del felsatsningar och företaget är i kris. Eller också visar det sig att det inte var det här du ville – istället vill du sälja för att byta inriktning i livet.

När du väl bestämt sig för att sälja ett aktiebolag så finns det saker du ska tänka på när det gäller hur du ska gå till väga. Antingen kanske du redan har en köpare som tagit kontakt och som har gett dig ett förslag om en affär eller så kanske du själv vill lägga ut det till försäljning för att se om det går att göra en bra affär. Dessa är alla bra alternativ om verksamheten fortfarande är igång och om du bedömer att det finns ett värde i den.

Sälja genom likvidation

Har det gått mindre bra för verksamheten är en vanlig försäljning oftast inte det enklaste alternativet. Det kanske har gått så långt att du håller på att gå i konkurs eller har dragit på dig skulder som gör att du borde lägga ner eller överlämna bolaget i någon annans händer. Att sälja ditt aktiebolag till ett företag som likviderar det är en annan utväg du kan ta istället för att avveckla företaget på egen hand. Väljer du att gå igenom en likvidation så är det likvidatorns uppgift att bland annat se till så att eventuella skulder blir betalda och att förbereda en avveckling genom att sälja så mycket som krävs av företagets resurser. Detta är en perfekt hjälp du kan få om du inte vill försvåra din situation genom att ta på dig allt jobb själv. Det kan både underlätta för stress, ekonomin och för ditt eget rykte att söka hjälp om ditt företag inte är lönsamt.