Bussgods – För mindre transport

Av de olika transportsätt som finns är bussgods ett av de billigaste. Priset är en av dess fördelar men det finns även en del nackdelar.

Kvinna som leker busschauför

Bussgods går att skicka över i stort sett hela Sverige där bussförbindelser finns. Man kan välja mellan att slå in paketet helt själv, skicka i färdiga vadderade bussgodspåsar, skicka med bussgodsboxar (kartonger) eller välja ”Fast Pris”. Med ”Fast Pris” menas att bussgodsföretaget erbjuder transport av vissa specifika saker för ett fast pris. Det gäller då enbart produkter som företaget listar på sin hemsida. Det kan exempelvis vara cyklar eller däck. Om produkten inte finns med på listan får något av de andra alternativen väljas.

Fördelen med bussgods är tillgängligheten och priset. Många gånger är det betydligt billigare än att skicka med budbill eller via posten. Samtidigt måste man ta sig till en bussgodsterminal för att lämna godset och mottagaren måste även ta sig till närmaste terminal för att hämta det. Det är därför mycket ovanligt att företag skickar leveranser till kunder med bussgods. Men det förekommer. Med över 600 olika utlämningsställen i Sverige är det ett mycket tillgängligt sätt att frakta godset. Det negativa är flexibiliteten gällande storlek på godset då det transporteras med en buss. Dessutom är det inte lika flexibelt som post gällande leveransställen. Men för de som vill spara på logistikkostnaderna är bussgods ett mycket bra alternativ.