Starta ett åkeriföretag

Att starta eget är en dröm för många, men innan man kommer igång måste man reda ut djungeln av bestämmelser, ansökningar och förutsättningar. Det behöver absolut inte vara lika krångligt som det låter, utan det kan gå snabbt och enkelt med hjälp av en kunnig konsult vid sin sida.

1446523-lastbil-vid-stora-hammarsundet

Få till en smidig start

Innan du bestämmer dig måste du tänka igenom dina förutsättningar ordentligt. Uppfyller du de ekonomiska krav som krävs för att kunna bli åkeriföretagare? Kan jag tillräckligt mycket om branschen? Har jag koll på lagstiftningen som gäller inom transport och för företagande? Många av de frågor du eventuellt har kan du få svar på genom olika sidor, till exempel akeri.se.

Att göra en kostnadskalkyl, resultat- och likviditetsbudget samt beräkna ditt behov av investerings- och rörelsekapital när planerna börjar bli tydligare är A och O för att komma igång på ett smidigt sätt. Sedan ska du söka upp en kunnig konsult för att testa alla system redan från start på ett enkelt vis. För att spara tid, pengar och energi kan du enklast anlita en kunnig konsul. Allt du sedan behöver göra är att ansöka om medlemskap i branschorganisationen Sveriges Åkeriföretag, diverse tillstånd och se över vilka papper som behöver skickas in till Skatteverket.

Bättra på dina kunskaper

Om du känner att du vill fördjupa dig ytterligare i vad det innebär att driva eget finns det en rad utbildningar och kurser du kan anmäla dig till och ta del av. Du får såväl grundläggande som fördjupade kunskaper beroende på vilken typ av utbildning du väljer – oavsett vad så kan det hjälpa dig ytterligare på vägen mot ett framgångsrikt åkeriföretag!